Automatische backups
aurealis, automatisatie, backup, innovatie, linux, scriptRegelmatig een backup maken, iedereen weet dat het een goede gewoonte moet zijn. Maar even goed iedereen (of toch bijna) komt er niet aan toe omdat het vergeten raakt, de tijd ervoor ontbreekt, er te weinig veranderd is, of wat voor andere reden dan ook. Tot het ineens te laat is! Van bij het begin van Aurealis heb ik er voor gekozen deze belangrijke taak te automatiseren.
Hoewel het zelfs als particulier ook belangrijk is regelmatig goede backups te nemen, is het als onderneming absoluut onontbeerlijk. Om te vermijden dat deze belangijke taak uit het oog verloren raakt heb ik dit geautomatiseerd. Hieronder een beschrijving hoe ik daarbij te werk ging:
Bij het uitdenken van een goede backupstrategie is het nodig eerst het computergebruik van nabij te bekijken. Voor mij is dit als volgt:
- ik ben een overtuigd linux-gebruiker, Fedora om precies te zijn. Ik installeer daarbij ook regelmatig de nieuwste versie, zodat mijn systeem elk jaar wel minstens 1x herinstalleerd wordt. Voor mij is het backuppen van software dus ondergeschikt aan de data
- mijn data zitten verspreid over 2 mappen, enerzijds is er de home-folder met alle gegevens, en anderzijds de webroot, waar alle nieuwe websites en webapplicaties ontwikkeld worden
- er zijn een heel aantal configuratiebestanden die mijn systeem overeind houden: hosts-file, apache-configuratie, crontabs,...
- daarnaast zijn er uiteraard nog zaken als de mailbox, de agenda, de lokale databases enz.
De volgende stap is te bekijken hoe en hoe vaak er gebackupt zal worden. Ik koos er voor te werken met een externe harde schijf, en een combinatie van synchronisatie en backup. Om zeker te zijn dat de backups doorgaan werk ik met crontab.
Ik koos er dus voor met een dubbele strategie te werken:
- enerzijds een synchronisatie van de gegevens naar de externe harde schijf (elk uur)
- anderzijds een backup van die synchronisatie, en dit 1x per dag. Een dergelijke backup wordt 100 dagen bewaard.
Op deze manier bevat de externe harde schijf dus steeds een synchronisatie van maximaal 1 uur oud, en meer dan voldoende backups.
Aangezien ik op linux werk was het dan nog kwestie van een shell-script te maken dat de synchronisatie en backup op zich neemt, en hier een cronjob van te maken. Voor de cronjob heb ik er speciaal op gelet dat deze gebeurt op een ogenblik dat ik wellicht niet aan de PC werk, om al te veel prestatieverlies tijdens het werken te vermijden.
Dit script loopt intussen al meerdere jaren probleemloos. Af en toe is het nodig het bij te werken om enkele nieuwe ontwikkelingen mee te nemen in de backups. Enkele keren hebben deze backups me al vele uren bespaard, als blijkt dat bestanden per ongeluk verwijderd werden. Dan ga je zo in de backups-folder kijken, en ik kan verder alsof er niets gebeurd is.
Het is een hele geruststelling te weten dat ik nu volledige beschermd ben, zonder dat ik er moet naar omkijken. Was dat niet de taak van een goed systeem? Werken, zodat jij het niet hoeft te doen?
Wie is Aurealis
Aurealis is een gedreven onderneming die zich specialiseert in webontwikkeling op maat: van de kleinste website tot een complexe applicatie om uw zaak te vereenvoudigen.
Dit alles wordt uitgewerkt met oog voor kwaliteit, en geleverd met een onberispelijke service, ook na de oplevering!
Onze diensten omvatten webdesign (ontwerpen en ontwikkelen van websites), maar vooral webontwikkeling (online software op maat - webapplicatie ontwikkeling) en ook grafisch werk (drukwerk, logo-ontwerp, storytelling, ...).
Geef ons gerust een seintje, onze service start hier!